Gould amandina standard leírás Olasz fordítás szakállas amandina (Poephila cincta - Black-throated Finch): díszpintyféle a fűpintyek nemzetségében. Fotó: Horst Bielfeld -http://www.horst-bielfeld.de/

Tigrispinty (Amandava amandava - Avadavat v. Red Munia):

Tigrispinty.

 

tigrispinty (Amandava amandava - Avadavat v. Red Munia): ennek a bűbájos díszpintyfélének a hazája eredetileg Elő-, és Hátsó-India, Jáva, Szumátra, a Szunda-, és a Hawaii-szigetek.

 

 

 

Nem csodálkozhatunk, ha a magas hegyek 2000 m-es oldalain bukkan elénk. De ma már Indokínában és Afrikában, a Sinai félszigeten is közönséges. Megtalálható a Mauritius és a Reunion szigeteken. Kairó környékén szintén gyorsan teret nyert, vagyis kiváló alkalmazkodóképességről tesz tanúbizonyságot. Az utóbbi területekre az ember telepítette be. Nem idegenkedik tőlünk, és szívesen látogatja a rizsföldeket.

 

Fotó: Horst Bielfeld - http://www.horst-bielfeld.de/

 

Mint a fűmagvak buzgó fogyasztója sokat tartózkodik a földön.

 

A hím és a tojó nyugalmi állapotban csaknem egyforma, de a tojókat könnyű felismerni, mert a fekete kantár alatt egy fehér csíkot viselnek, és a vörös csőr felső kávájának a töve fekete.Image5871

 

A hímek nászruhája elegendő napfény mellett több mint szép: a test, a fej és a nyak vm. a farkfedők kárminpirosak; a nyakon, a testoldalakon és a farkfedőkön kisebb, nagyobb, szabálytalanul elhelyezkedő fehér foltokkal díszítettek.

 

Az összességében khakibarna szárnyon szintén van két sor fehér petty, ezek felett, a szárnyfedők pedig szabálytalan elhelyezkedésű fehér pettyekkel ékesítettek. A kormánytollak feketés barnák.

 

A méretét tekintve legnagyobb (10 cm) törzsalaknak (Amandava a. amandava), amelynél a hím kantárja fekete, és mint arról már volt szó, a farkfedőn is látható a fehér pettyezettség, két viszonylag könnyen elkülöníthető alfaja van:

 

1. a kis (9 cm) tigrispinty (Amandava a. punicea) hímjének a kantárja vörös, a fehér pettyei kisebbek és a farkfedőn hiányoznak;

 

2. a narancs- v. sárgahasú tigrispinty (Amandava a. flavidiventris - Gelbbauchtigerfink) a legritkább, a hím hasa narancssárga és a pettyei egészen aprók. Ez az alfaj előfordul (Dél-Kína, Lombok- és Timor-sziget) mind piros, mind fekete kantárral.

 

A tigrispintyek napfényigénye valószínűleg nagyobb, mint a többi asztrildé, mert kellő napoztatás híján a hímek nászruhája fakóbb, foltos lesz, és a tollazatukban megjelenik a fekete szín is. Napfény híján a tojók gyakran szenvednek tojás-visszamaradásban.

 

Mi több, a tigrispinty hiányos vedlésében is közrejátszik a napfény elégtelen volta, ami megelőzése érdekében gondos D-vitaminellátásra kell törekednünk.

 

A gömbölyű, oldalt bebúvócsővel ellátott fészkét jól álcázza, s erre szükség is van, mert ritkán építi 1 méternél magasabbra.

 

Kalitban ritkán, nagyobb volierben viszont könnyen fészkelésre lehet bírni.

 

Tartásához az afrikai díszpintyeknél leírtak a mérvadóak.

 

 

Forrás: Lengyel Tibor Madárbarát-lexikon.

(Tartalma változatlan, de az oldalon elhelyezett hivatkozások (hivatkozás), csak az eredeti CD-n működnek!)

Készült a szerző írásos hozzájárulásával.

Az eredeti Madárbarát-lexikon megrendelhető a szerző honlapján.

Rövid videó a Tigrispintyről:

Designed by: Kanáris

Designed by: Kanáris

Designed by: Kanáris