Gould amandina standard leírás Olasz fordítás szakállas amandina (Poephila cincta - Black-throated Finch): díszpintyféle a fűpintyek nemzetségében. Fotó: Horst Bielfeld -http://www.horst-bielfeld.de/

Nyársfarkú amandina v. ékfarkú amandina (Poephila acuticauda - Spitzschwanzamadine - Long-tailed Finch):

Ékfarkú (Nyársfarkú) Amandina fajleírás:

 

nyársfarkú amandina v. ékfarkú amandina (Poephila acuticauda - Spitzschwanzamadine - Long-tailed Finch): a fűpintyek nemzetségének 17 cm nagyságú faja a díszpintyfélék családjában. Eredeti élőhelye Ausztrália északi partvidékének tropikus területei. Fotó: Horst Bielfeld  - http://www.horst-bielfeld.de/  - és Stefan Schnakenberg Image3808-http://home.arcor.de/s.schnacki/

 

A P. a. hecki nevű alfaj - piros csőrrel - a nyílt szavannák lakója, a P. a. acuticauda - sárga csőrrel - főleg Nyugat-Ausztrália északi részein fordul elő.

 

Természetes élőhelyén a nyársfarkú amandina félérett és érett fűmagvakkal táplálkozik, melyeket természetesen a földről szedeget fel.

 

Image3809A költési ideje az esős évszakra esik, s a fiókáit nagyobbrészt az akkor rajzó hangyákkal és más puha rovarokkal neveli fel.

 

Az említett két alfajváltozat mellett az európai tenyészetekben megjelent

 

az izabella,

 

a barna és

 

a fehér/krém, sőt újabban

 

az albínó színváltozat.

 

Image3810A törzsalaknál az egész testet a fahéj erősebb, halványabb árnyalatai uralják. A torokfolt és a kantár, ill. a comb mögötti keresztöv és a farok sötétbarna.

 

A nyársfarkú amandina roppantul elegáns madár, fekete kantárral. A fejtető, a tarkó és a hát az oldalak felé kivilágosodó kékesszürke. Az arc világosabb, barnás borvörös, ugyanígy a begytájék - a fekete torokfolt kivételével - és a has is.

 

A farktollak feketék, a két középső nyársszerűen megnyúlt. A hímeknél valamelyest hosszabb, és a torokfolt is valamelyest nagyobb, de ezek a jelek nem teljesen egyértelműek.

 

Image3811A farcsík és a farkfedők fehérek. A farcsík elülső részétől a comb irányába egy fokozatosan vékonyodó fekete sáv húzódik. A szárny barna.

 

A fehér/krém változat csőre piros, a feje fehér, a test többi része egészen halvány krémszínű, viszont azok a részek, amelyek az izabell változatnál sötétbarnák, itt fahéjszínűek.

 

Ez a hosszú farktollak miatt mintegy 16-17 cm nagyságú madár a fészkét a legkülönfélébb magasságokban építi, s az gömb alakú.

 

A fészekaljanként 4-6 fehér tojásából a 13. napon várható a kelés.

 

A hím és a tojó felváltva kotlik, s együtt etetik a fiókákat, amelyek cc. 3 hetes korukban repülnek ki. A kiszíneződés mintegy 4 hónapig tart. Könnyű keresztezni a másik két fűpinttyel, a legközelebbi rokonaival: az álarcos- és a szakállas amandinával.

 

Az izabella (I) és a normál (N) színváltozat kombinálódásai:

 

I x I = 100% I,

 

I x N = 100% N, de valamennyi N(I), vagyis hordozza az I faktort,

 

Image3812I x N(I) = 50% I és 50% N(I),

 

N(I) x N(I) = 50% I, 25% N és 25% N(I),

 

N(I) x N = 50% N és 50% N(I).

 

 

 

 

 

 

 

Forrás: Lengyel Tibor Madárbarát-lexikon.

(Tartalma változatlan, de az oldalon elhelyezett hivatkozások (hivatkozás), csak az eredeti CD-n működnek!)

Készült a szerző írásos hozzájárulásával.

Az eredeti Madárbarát-lexikon megrendelhető a szerző honlapján.

Egy rövid videó az Ékfarkú amandináról:

Designed by: Kanáris

Designed by: Kanáris

Designed by: Kanáris