Gould amandina standard leírás Olasz fordítás szakállas amandina (Poephila cincta - Black-throated Finch): díszpintyféle a fűpintyek nemzetségében. Fotó: Horst Bielfeld -http://www.horst-bielfeld.de/

Ceresz amandina v. asztrild (Neochmia v. Aidemosyne modesta - Zeresamadine - Plum-headed Finch)

Ceresz amandina v. asztrild fajleírás:

ceresz amandina v. asztrild (Neochmia v. Aidemosyne modesta - Zeresamadine - Plum-headed Finch) v. barnacsíkos pinty: nemes egyszerűségében is csodálatos szépségű díszpinty Ausztrália keleti részéről, ahol a tengerparti részek kivételével viszonylag nagy elterjedési területe van.

 

Szívesen tartózkodik a füves, bozótos tájakon. Fotó: Horst Bielfeld - http://www.horst-bielfeld.de/

 

A hím és a tojó úgyszólván egyforma, mégis könnyű a nemek között különbséget tenni, mert a hím homloka a szem vonaláig és a fejtető közepéig, vm. az áll a csőr szélességében egy rövid kis szakaszon feketésvörös, s ez a szembetűnő jegy a tojókon nem lelhető fel.

 

A tojókon csupán egy halvány szürke kantár fedezhető fel a hím feji feketéi helyet.

 

A szemgyűrű fekete. A felső csőrkáva fénylő fekete, az alsó is, kivéve az alsó káva oldalait, melyek szaruszínűek. Az egész test - kivéve a hátat, amely a tarkóval és a nyak hátsó élével világosbarna - sárgásfehér.

 

Az arci részt és az alsó farkfedőket leszámítva mindenütt, a felső farkfedőkön is 1 mm-es világosbarna hullámvonalakkal díszített.

 

Fészekaljanként 4-6 tojásra számíthatunk. A kicsik viszonylag sokára, a 16. napon kelnek. 21 napos korukban hagyják el a fészket.

 

Kereszteződése ismeretes a kákapinttyel.

Rövid videó a Ceresz asztrildról:

Designed by: Kanáris

Designed by: Kanáris

Designed by: Kanáris