Cikkek fajleírások.

l
 

 Rizspinty fajleírás:

rizspinty (Padda oryzivora - Reisfink - Java Sparrow): eredetileg Jáván és Bali szigetén őshonos díszpintyféle, de miután rendkívül tetszetős és szívós madár, már több, mint 400 éve tartják díszmadárként. Ennek folytán távoli tájakra eljutott. Fotó: Horst Bielfeld -http://www.horst-bielfeld.de/

Ahová a melegégövön elvitték, ott megtelepedett és elszaporodott. Például a Szent Ilona szigeten is ma már elterjedt, és otthonos Kelet-Afrika tengerparti vidékein. Nálunk fűtetlen helyiségben átteleltethető.

Image3410A rizsföldek gazdái nem örülnek e madár rendkívüli életrevalóságának, mert elszaporodva a termést sokszor hatalmas csapatokban lepi el. Csak a költési idényben különülnek el a párok, s ilyenkor a hímek rendkívüli vehemenciával védik a fészek környékét.

Ebből következik, hogy egy helyen csak egy párat szabad tartani, sőt, nálánál kisebb madarakat sem tanácsos vele egy volierben elhelyezni, mert sokszor gonoszul elbánik a "társbérlőkkel". Ezért a legtöbb helyen nagyobb kalitban kínálnak fel nekik költési alkalmatosságot, ahol minden további nélkül lehet tőle fiókát nyerni.

A hím és a tojó között legbiztosabban az ének alapján lehet különbséget tenni, bár gyakorlott tenyésztők szerint a hím szemgyűrűje élénkebb piros. A tojó csőre kevésbé magas és széles, ezen túl hegyesebb is, mint a hímeké. Lásd  fotó: http://www.singing-wings-aviary.com/javas.htm

A csőr színe szintén piros, de a hegye felé világosodik. A szem barnáspiros, a szemhéj rózsaszínes árnyalatú. Az egész fej, kivéve a fültájék arci részre is húzódó, babszem formájú fehér foltját: fekete. Felülnézetből is fekete a madár, kivéve a külső, szürkével szegett, kékesszürke karevezőket és a kékesszürke hátat. A mell szintén kékesszürke, de sokkal világosabb. A comb és a has sárgás, rózsaszínes árnyalatú szürke. Az utóbbi hátrafelé finom átmenettel világosodik. Az alsó farkfedők fehérek, a felsők feketésszürkék. A farok egyenesen vágott, a színe: fekete.

A láb rózsaszínes.

Félig nyitott v. zárt odút kínáljunk fel neki, amelybe fűszálakból, gyakran ágakat is felhasználva laza fészket épít. Ennek közepét viszont szívesen béleli pehelytollakkal, akárcsak a mi verebünk.

4-8 tojása a madár 14 cm-es nagyságához, robusztus alkatához mérten szokatlanul kicsi. Nappal a pár felváltva kotlik, éjjel együtt melengetik a tojást.

A fiatalok a 14-16. napon kelnek, s rendkívül gyorsan növekedve 4 hetes korukban csaknem önállóan hagyják el a fészket. A szülők nem is gondoskodnak róluk, csak még 10 napig, amikor is tanácsos leválasztani őket, mert zavarnák az újabb költést.

A fent részletezett

1. NORMÁL változat, vagyis a törzsalak mellett ma már eléggé gyakori a

2. FEHÉR színváltozata,

amikor a csőr, a szemgyűrű és a láb az előbbivel megegyező, viszont a tollazat teljes egészében fehér.

Sőt, ismeretes a

3. KRÉMSZÍNŰ,

amikor a normál alak szürkésfekete árnyalatú tollai fehéressárga krémszínben jelentkeznek, egyebekben megegyeznek.

4. A TARKAFEJŰ változatnál a fej fehér-fekete tarka, egyebekben nem tér el a normál alaktól.

5. AZ IZABELL változatnál a normál változat szürkésfekete tollmezői helyett sárgás, fahéjszínű árnyalat mutatkozik, egyebekben megegyeznek.

6. A BARNA színváltozatánál a szürkésfekete tollazat drapp színben mutatkozik, egyebekben megegyeznek.

7. A PASZTELLSZÜRKE színváltozatot 1993-ban rögzítette a holland H. J. de Vos. E mutációnál a normál alak szürkés tollazata pasztell árnyalatban jelentkezik. Az ivarok elkülöníthetőek, mert a pasztellszürke hím a hasán krémszínű, a begyén pedig sötétszürke, s a fej tollazata is élénkebb, mint a tojóé.

A sztenderd szerint (a csőr hegyétől mérve a farok végéig) 140 mm nagyságú, s 3,5 mm belső átmérőjű zárt gyűrűvel kell jelölni.

Rokonfaja a barna v. →timor-rizspinty sokkal ritkább. (→testméretek)


Image5873

 


timor-rizspinty (Padda fuscata - Timor Dusky Sparrow): hívják barna rizspintynek is, de tekintettel aPadda oryzivora ma már eléggé elterjedt színváltozataiból eredő tévedésekre, a timor-elnevezést célszerű alkalmazni. Fotó: Horst Bielfeld - http://www.horst-bielfeld.de/

A rizspintynél kisebb (12 cm) faj még az eredeti élőhelyén, a Saman- és a Timor-szigeten is meglehetősen ritka.

Felülnézetből a madár elmosodó fekete foltokkal tarkított kávébarna.

A test alsó része krémsárga.

A szemgyűrűje és a lába halvány rózsaszín, a csőre ezüstös.

A fehér pofafolt az alsó csőrkávától indul, és nem bab- (mint a rizspintynél) hanem trapéz alakú.

A párizsiak már 1878-ban megismerhették. Majd Bécs és Berlin csodálhatta meg, míg Londonba csak 1939-ben jutott el.

Az első sikeres tenyésztéséről mégis csak 1976-ban született feljegyzés.

A siker a svájci Burkard doktor nevéhez fűződik, akinek nagy volierben sikerült a szaporítás.

Az utóbbi években több alkalommal került Európába, s elterjed a madárbarátok körében. Valószínűleg keresztezhető a rizspinttyel, de az eredmény korcs lesz.

 

Rövid videó a Rizspinty udvarlásáról:

 

Forrás: Lengyel Tibor Madárbarát-lexikon.
(Tartalma változatlan, de az oldalon elhelyezett hivatkozások (hivatkozás), csak az eredeti CD-n működnek!)
Készült a szerző írásos hozzájárulásával.
Az eredeti Madárbarát-lexikon megrendelhető a szerző honlapján.


Madárbarát-Lexikon logó.