Cikkek fajleírások.

l
 

Auróraasztrild

auróraasztrild (Pytilia phoenicoptera - Auroraastrild - Crimson-winged Pytilia): 12 cm nagyságú afrikai díszpintyféle, amely az Egyenlítő és a 10. szélességi fok közötti keskeny sávban, a bozótos területek lakója.

Alacsonyabb fákra, bokrokba, 1-2 méter magasba építi gömb alakú fészkét - fogságban elfogadja az elől nyitott fészekodút.
A nagysága 11-13 cm közötti.
Noha a díszpintyek családjába tartozik, a faj törzsfejlődése eltűntek a fiókák papillái.
A törzsalak csőre sötét szürke (csak az egyik alfaj, a P. p. lineata csőre piros!), ezt az alfajt nevezik →csíkos asztrildnak (Red-billed Aurora Finch) is.
Meg kell említeni, hogy Robiller a P. p. lineata helyet a P. p. emini alfajról beszél. Ezt Hartert írta le, miszerint az alfaj Északkelet-Kongóban, Dél-Szudánban és Észak-Ugandában otthonos.
A test tollazata egérszürke, a test alján sötétszürkével sávozott. A szárnyélekre a szürke átmegy pirosas barnába, a farcsík élénk piros.
A farok feketés bordó.
A tojó színei fakóbbak.
Az első importja óta elmúlt több, mint 100 év alatt bebizonyosodott, hogy viszonylag könnyen költ, amikor is a fészke közelében agresszívvé válik.
3-4 tojását 12-13 nap alatt költi ki. A hím és a tojó egyaránt megkotlik.
Sok állati fehérjét - rovareleséget - igényelve, a hím és a tojó együtt neveli fel a fiókákat, amelyek 3 hetes korukban repülnek ki.
http://tropischevogels.nl/toonvogel.php?Id=152

 


image2858

csíkos asztrild (Pytilia /phoenicoptera/ lineata - Red-billed Aurora Finch): 1863-ban Heuglin írta le, s az azóta megszüntetett Pytelia nemzetségbe sorolta. A hiba korrekciója csak felemás módon sikerült.
A csíkos asztrild azóta is a díszpintyfélék egyik vitatott faja v. az auróraasztrild Etiópiában fellelhető (vitatott) alfaja.
A törzsalaknál valamelyest kisebb, a farka határozottan rövidebb, a tollazat egyértelműbben szürkés (a tojóknál szürkésbarna) és a csőre piros.

Nem minden rendszerező ismeri el, de tény, hogy a németek még külön nevet is adtak neki: Streifenastrild.

 

 

Forrás: Lengyel Tibor Madárbarát-lexikon.
(Tartalma változatlan, de az oldalon elhelyezett hivatkozások (hivatkozás), csak az eredeti CD-n működnek!)
Készült a szerző írásos hozzájárulásával.
Az eredeti Madárbarát-lexikon megrendelhető a szerző honlapján.


Madárbarát-Lexikon logó.